AAI EENS WAT VAKER EEN SPIN

Herfsttijd is spinnentijd. Zelfs na zo’n droge zomer als die van dit jaar, hebben de spinnen er weer veel zin in. Er zijn mensen die dat helemaal niet leuk vinden, al die enge beesten rond hun huis. Laat staan als ze IN je huis rondkriebelen. Brrr! In plaats van griezelen, zouden we onze spinnenvrienden eens wat vaker moeten aaien.

Want als er geen spinnen waren, dan zou de hele aarde worden opgevreten door insecten. Wat zou er van jouw mooie tuintje overblijven, als de spinnen er niet de schadelijke rovers zouden wegvangen? Wees blij met alle spinnen, en behandel ze als je beste vrienden. Maak jouw huis en tuin spinvriendelijk.

Hier een aantal suggesties:

  • Snoei niet elk uitstekend takje of elke klimoprank weg. Spinnen zijn gek op uitstekende takken, om er hun web tussen te spinnen. Wie regelmatig met de elektrische heggenschaar tekeer gaat, krijgt een gladde heg, maar geen spinnen.
  • Zet planten neer die insecten lokken. Daarbij gaat het vooral om bloeiende planten die ook nog lekker ruiken. Bloeiende en geurende planten zijn een aanwinst in je tuin. Jij hebt er wat aan, de insecten hebben er wat aan, en de spinnen genieten mee. Door bloeiende planten creëer je een soort biotoop, waar iedereen van profiteert.

  • Toon respect! Niet iedereen is gek van spinnen, al zijn er in ons land geen spinnen die ons steken of ernstig bijten. We vinden ze soms wat griezelig. Je kunt je ook afvragen wat spinnen van ons vinden. Doodeng, vast. Als een spin met zijn web in de weg hangt, veeg het dan netjes opzij en zie erop toe dat de spin op een plekje terecht komt, waar hij opnieuw een web kan maken. Hopelijk doet hij dat niet weer dwars over jouw tuinpaadje!
  • Als je de ramen lapt, veeg dan eerst de hoekjes en randjes met een zachte veger. Zo haal je de spinnen weg, zonder ze te pletten. Dat vinden ze vast niet leuk, maar het redt wel hun leven.
  • Als een spin de verkeerde afslag genomen heeft en in jouw woonkamer beland is, neem hem dan op met een glas en een dun kartonnetje, en zet ‘m buiten, waar wel te eten is. Zeg hem goedendag en wens hem het allerbeste.

Houden spinnen van mensen? We kunnen ze het niet vragen. Maar wij mensen zouden meer van de spinnen moeten houden. Voor het behoud van onze tuin, en daarmee voor het welzijn van onze portemonnee. Daar kan geen gifspuiter tegenop.

LEES MEER:   Ook vogels helpen jouw tuin in goede conditie te houden:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/verwen-de-vogels-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...