WANDELEN: HET HOEFT NIET METEEN DE VIERDAAGSE TE ZIJN

Vandaag eindigt in Nijmegen de Vierdaagse. De wandeltocht trekt jaarlijks niet alleen tienduizenden actieve wandelaars, maar ook honderdduizenden enthousiaste toeschouwers. Sommigen van die toeschouwers worden dusdanig door de Vierdaagsekoorts gepakt, dat ze vervolgens zelf gaan wandelen. Hartstikke slim, want wandelen is een gezonde én een goedkope sport.

Wandelen is een goede ‘cardiovasculaire workout’, zoals dat zo mooi heet. Ofwel: een vorm van lichaamsbeweging die goed is voor hart en bloedvaten. Je traint je lichaam op een rustige maar intensieve manier, waardoor niet alleen je bloedvaten en je hart zich beter gaan voelen, maar ook je spieren, je gevoel voor evenwicht, je gewrichten, pezen en banden. En je geest, want er is niets zo ontspannend als wandelen in de vrije natuur, bij zon en regen, desnoods in de sneeuw en de vrieskou. Lekker, zeggen de wandelvrienden.

Aanbieding

Wandelen hoeft niet duur te zijn. Goede, stevige schoenen zijn belangrijk, maar het hoeven niet per se gespecialiseerde wandelschoenen te zijn. Stevige huis-tuin-en-keukenschoenen doen het ook. Veel sportketens hebben overigens regelmatig wandelschoenen in de aanbieding, en zelfs in sommige winkels van het Leger des Heils worden tweedehands wandelschoenen verkocht. Aan kleding worden nog minder speciale eisen gesteld. Wandelkleding moet goed passen, de stof moet ademend zijn, warm in de winter en relatief koel in de zomer. Een pet of zonnehoed is wel handig, als je urenlang door de brandende zon gaat lopen, zoals de Vierdaagse-wandelaars vandaag. Op zo’n dag als vandaag kan ook een lik zonnecrème geen kwaad.

Kortom: wandelen is niet duur, het houdt je gezond, en het is nog lekker om te doen ook. Dat scheelt weer in dokterskosten, en je krijgt er vanzelf een optimistische opkikker van. Bovendien zijn er maar weinig mensen die niet kunnen wandelen. Zelfs wandelaars met overgewicht, of beginnelingen die nog nooit gesport hebben, kunnen vrijwel direct uit de voeten. Wat let je?

Beelden

Meer informatie? Begin eens door ‘wandelen’ in de zoekmachine van jouw computer in te voeren. Bewegende beelden vind je op YouTube, als je ‘wandelen’ invoert. Lees en zie hoe het moet, onder andere met betrekking tot opbouwschema’s en de gevaren van blessures. Daar hoef je tegenwoordig niet eens meer boekjes voor te kopen. Al staan er in jouw openbare bibliotheek vast ook boeken en boekjes over wandelen. Er is geen excuus meer om het niét te doen.

LEES MEER:   Fietsen is ook heel gezond (en veel spaarzamer en sneller dan de auto):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-fiets-wint-het-van-de-auto/

NIJMEGEN – Zomerfeesten – Wil je gratis van muziek,acts en veel bonte mensen genieten, bezoek nu en zaterdag nog de Nijmeegse zomerfeesten. Op eindeloos veel podia vind je voor ieders smaak wel een muziekgroep. En dat alles is op een paar concerten na helemaal gratis.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Hans schreef:

    Ik wandel graag maar absoluut niet de Vierdaagse van Nijmegen. Een aantal jaren geleden de Vierdaagse van Apeldoorn gelopen. Veel mooier en maar een tiende van het aantal deelnemers. Je kunt gewoon klein beginnen door in je lunchpauze een blokje om te gaan, in plaats van achter je bureau te blijven zitten.