VERLENG HET LEVEN VAN JE VERSLETEN BANK

Alles slijt een keer, zeker als het vooral van schuimplastic en stof is gemaakt. Hetzelfde geldt voor zitmeubelen. Voor iemand met weinig geld is het een ramp, als het oude bankstel ermee ophoudt. Zelfs professionele reparaties kunnen honderden euro’s kosten. Laat staan dat je echt een nieuwe bank moet kopen.

Soms zijn er mouwen aan te passen, aan zo’n versleten of kapotte bank. Zodanig, dat het oude ding nog een tijdje langer meegaat. Tot je weer wat centen hebt, bijvoorbeeld. Wat kun je doen, om de levensduur van het meubelstuk te verlengen? Vandaag een aantal suggesties:

 • Is het een bank met losse kussens? Wellicht kun je dan het beschadigde kussen omdraaien, met de goede kant boven. Dan moeten beide kanten natuurlijk wel met dezelfde stof bekleed zijn.
 • Als er een scheur of een doorgesleten plek in zit, is een simpel draadje in de bijpassende kleur soms een oplossing. Trek het gat voorzichtig dicht met omhaalsteken. Let er wel op dat de randen tegen elkaar aanliggen, en niet over elkaar, waardoor er een lelijke bult ontstaat.
 • Als je handig bent met naald en draad, kun je een lapje op de beschadiging naaien. Als je ergens een stukje van de originele bekleding hebt, gebruik je dat. Maar ook een ander, contrasterend stuk textiel is bruikbaar. Denk dan wel aan de symmetrie: als je een gele baan stof op het beschadigde linker kussen naait, dan is het slim om dat ook op het rechter kussen te doen, zelfs als dat niet kapot is. Zo valt de reparatie niet op.
 • Als de beschadiging ergens in een hoek zit, kun je er een los sierkussen tegenaan leggen. Jij weet dat de plek er zit, maar als het kussen op zijn plaats blijft, ziet de visite het niet.

 • Heb je wel eens aan een hoeslaken gedacht? Die zijn in allerlei kleuren te krijgen, vast ook in de kleur die op die van jouw bank lijkt. Let op de maat van de zitting van de bank, en vergelijk die met de maat van het hoeslaken. Vaak komt de maat van een eenpersoonslaken dicht in de buurt. Door de hoeken met elastiek past een hoeslaken in veel gevallen mooi om de zitting. Als het nog niet strak genoeg is, kun je de stof extra vastzetten met veiligheidsspelden. Koop meteen een tweede exemplaar van dat hoeslaken: dan kun je wisselen en tussendoor wassen.
 • Als niets anders helpt, kun je een losse doek over de kale bank draperen, bijvoorbeeld een grand foulard of een plaid. Het is geen ideale oplossing, want de doek glijdt snel weg, of begint op te kruipen. Ook hier kunnen veiligheidsspelden helpen. Maar als je een hip designbankje hebt (of iets dat daar op lijkt), dan wil je dat niet onder een doek verstoppen, toch?
 • De laatste optie: ga dan toch maar naar het kringloopcentrum en kijk of ze daar (voor een kleine vergoeding) een ‘nieuwe’ hebben. Let ook eens op de prikborden bij de supermarkt: daar worden meubelen soms voor niets aangeboden, als jij ze zelf komt ophalen. En woon je in Nijmegen, kijk dan eens al volgende week bij de meubelen die voor vrijdag van de vierdaagse op en rond de annastraat ( gladiolenallee) klaarstaan. Misschien kun je die ruilen voor je oude zithoek of bank.

Kapotte meubelen zijn altijd een ramp, als je weinig geld hebt. Door vol te houden en zoveel mogelijk eigenhandig te repareren, kun je misschien net de tijd overbruggen tot een volgend financieel meevallertje, voor een professionele make-over, of een nieuw (tweedehands) bankje.

LEES MEER:   Op internet vind je veel reparatietips:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zelf-repareren-leer-je-op-het-internet/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. liesbet schreef:

  Wij hebben zetels van 35 jaar oud. Bekleding is leder, karkas is eikenhout. De zetels zitten nog perfect, zakken niet door maar het leder is echt rats versleten.
  We hebben geïnformeerd naar de kostprijs om de zetels met leder te laten overtrekken maar vielen achterover van de prijs….
  Ik heb het probleem dan maar opgelost door een stel gordijnen die we kochten voor ons huurhuis destijds te gebruiken om de zetelkussens mee in te pakken zoals je met een cadeautje doet. Ik heb de stof mooi aangespannen en dan vastgenaaid met grove steken. De zetels zien er zo goed als nieuw uit maar hebben nu een stoffen bekleding ipv lederen. Het beschadigde en geschonden leder zit onder de stof en is totaal niet meer te zien.
  Eens de gordijnstof die er nu rond ligt versleten is, ben ik van plan om nieuwe stof te kopen en de kussens in te pakken net zoals ik nu gedaan heb. Met een beetje geluk krijg ik van links of rechts een stel afgedankte gordijnen die voor het bekleden van onze zetels nog goed zijn.