HET IS EEN GOED SPINNENJAAR

Mensen met een tuin hebben het vast in de gaten: 2016 is een goed spinnenjaar. Ze zitten overal, en maken dikwijls hun web waar het niet zo goed uitkomt. Omdat jij daar elke dag langs moet om de potplanten water te geven, bijvoorbeeld. Dan zit je kop weer helemaal onder het spinnenweb. En waar is die spin gebleven? Boven op jouw kop?

dora-spinnenweb

Wees blij met die spinnen! Vogels en spinnen zijn de grote vrienden van je tuin. Ze schrokken kilogewijs insecten naar binnen, die anders jouw tuinplanten en je moestuintje zouden kaalvreten. Net zoals je vogels kunt lokken met vogelbadjes met water en vetbollen en ander voer in de winter, zo kun je ook jouw tuin spinvriendelijk maken. En daarmee je kostbare planten beschermen. Hier een aantal suggesties:

  • Snoei niet elk uitstekend takje of elke klimoprank weg. Spinnen zijn gek op uitstekende takken, om er hun web tussen te spinnen. Wie regelmatig met de elektrische heggenschaar tekeer gaat, krijgt een gladde heg, maar geen spinnen.
  • Zet planten neer die insecten lokken. Daarbij gaat het vooral om bloeiende planten die ook nog lekker ruiken. Bloeiende en geurende planten zijn een aanwinst in je tuin. Jij hebt er wat aan, de insecten hebben er wat aan, en de spinnen genieten mee. Door bloeiende planten creëer je een soort biotoop, waar iedereen van profiteert.
  • Toon respect! Niet iedereen is gek van spinnen, al zijn er in ons land geen spinnen die ons steken of ernstig bijten. We vinden ze soms wat griezelig. Je kunt je ook afvragen wat spinnen van ons vinden. Doodeng, vast. Als een spin met zijn web in de weg hangt, veeg het dan netjes opzij en zie erop toe dat de spin op een plekje terecht komt, waar hij opnieuw een web kan maken. Hopelijk doet hij dat niet weer dwars over jouw tuinpaadje!
  • Als je de ramen lapt, veeg dan eerst de hoekjes en randjes met een zachte veger. Zo haal je de spinnen weg, zonder ze te pletten. Dat vinden ze vast niet leuk, maar het redt wel hun leven.
  • Als een spin de verkeerde afslag genomen heeft en in jouw woonkamer beland is, neem hem dan op met een glas en een dun kartonnetje, en zet ‘m buiten, waar wel te eten is. Zeg hem goedendag en wens hem het allerbeste. Wedden dat de spin ‘dankjewel!’ zegt?

Dora wilde bloemen

Houden spinnen van mensen? We kunnen ze het niet vragen. Maar wij mensen zouden meer van de spinnen moeten houden. Voor het kosteloze behoud van onze tuin, en daarmee voor het welzijn van onze portemonnee. Spinnen? Daar kan geen Monsanto of andere gifspuiter tegenop.

LEES MEER:   Vogels zijn ook onze bespaarvriendjes:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/naar-tuin-moestuin/verwen-de-vogeltjes-en-profiteer/

 

Dit vind je misschien ook leuk...