EEN LOFLIED OP DE MOESTUIN

We hebben het op Zuinig met tante Dora vaak over de voordelen van de moestuin. Of dat nu een eigen moestuin is, of een moestuin binnen een sociaal project zoals Stadslandbouw in Arnhem. Een moestuin hoeft niet perse een lap grond te zijn aan de rand van de stad. Je kunt ook een stukje van de tuin achter je huis vrij maken voor kruiden en wat tomatenstruiken. Zelfs een aantal grote potten of bakken op je balkon kunnen al een aardige oogst opleveren. Eigen kweek levert allerlei voordelen op. Laten we de tien belangrijkste voordelen eens op een rijtje zetten:

 • Je kunt mogelijk geld sparen, vooral als je producten die jij teveel hebt ruilt met andere moestuiniers.
 • Je groenten en je fruit zijn altijd vers, en dus vol vitaminen en mineralen.
 • Jij kunt zelf bepalen wat je wilt eten en van welke variëteit, zonder langer afhankelijk te zijn van de voorspelbare keuze van de supermarkt.
 • Als jij ervoor kiest, dan zijn de producten uit jouw tuin onbespoten en dus puur natuur.
 • Buiten in een tuin werken is goed voor je, en gezond voor lichaam en geest.
 • Door te tuinieren kom je snel in contact met andere mensen die jouw interesse delen, en waarmee je ideeën én groenten, fruit, zaden en stekjes kunt uitwisselen.

 • Wie tuiniert heeft een gezonde hobby voor het leven. Een leerzame hobby bovendien, die draait om planten en dieren, en de wisseling van de seizoenen.
 • Kinderen leren spelenderwijs dat eten niet uit een fabriek komt maar dat hun voedsel ergens groeit.
 • Kinderen (en ook volwassenen) leren geduld oefenen en zorgzaam zijn. En soms teleurstellingen verwerken als de plantjes niet zo groeien als zij hadden gehoopt.
 • Je leert vanzelf meer dingen over voedsel en de bereiding ervan. Bijvoorbeeld oude conserveertechnieken zoals wecken en drogen, en oude streekrecepten met bijzondere groenten.

Tien redenen om je eigen voedsel te gaan kweken. Zelfs voor mensen die geen groene vingers hebben, is een eigen oogst prima haalbaar. Maak gewoon een beginnetje. De lol komt later vanzelf. Succes!

DUURZAAM en een Eetbare en Leefbare wereld

Trouwens door groente en fruit zelf te telen lever je een bijdrage aan duurzaamheid. Al is het maar weinig. Toch helpen al die kleine beetjes samen best veel.

LEES MEER:   Vroeger was een moestuintje bittere noodzaak:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/vroeger-was-een-moestuintje-een-bittere-noodzaak/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Anoniem schreef:

  Ik heb gemerkt dat tuinieren in de volle grond beter wil dan in potten – tenzij je potgrond koopt en daarvoor worden (zelfs beschermde!) veengronden ontgonnen. In onze zelfgemaakte potgrond van hapjes aarde uit de tuin, gemengd met compost en wat koemest en kalk: kruiden! En die zijn behoorlijk duur in de winkel. In de volle grond kun je heel veel plezier hebben van bessenstruiken. Ze bloeien mooi, je plukt er (soms veel, soms maar een beetje) vruchten van, en de laatste bessen trekken veel vogels aan en daarmee levendigheid.