ZET (GRATIS) WILDE BLOEMEN IN JE VAAS

Hopelijk heeft de wilde bloemenkoorts je helemaal te pakken, na het artikel van Neef Groen gisteren. Onze groene neef riep iedereen op om zaden van wilde bloemen te kopen en in de wijde wereld uit te strooien. Voor de bijtjes en de andere insecten, bijvoorbeeld. Wilde bloemen zijn een zegen voor mens en dier. En ze zijn gratis (of bijna gratis, als je ze zelf gezaaid hebt). Zet eens wilde bloemen in een vaas, in plaats van gekweekte bloemen uit een kas. Er zijn legio voordelen:

Dora wilde bloemen

 • Wilde bloemen kun je gratis plukken. Misschien gaan ze niet zo lang mee als chrysanten uit de kas, maar gratis is gratis.
 • Wilde bloemen zijn niet gekweekt in een verwarmde kas, en bespoten met een ton gif. Geen mest, geen gif, geen hulpmiddelen, maar puur natuur! Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je ze dus gewoon in de groene afvalcontainer recyclen, terwijl je gekweekte bloemen beter met het klein chemisch afval kunt meegeven.
 • Je moet wilde bloemen wel eerst plukken. Maar daardoor moet je er lekker op uit, in de vrije natuur, op zoek naar een mooie bonte berm met bloemen. Een pure win-win situatie.
 • Wilde bloemen zijn eens wat anders. De meeste gekweekte soorten kennen we nu wel. Wilde bloemen zijn vol verrassingen.

Er zijn wel regels, waaraan je je als plukker moet houden:

 • Pluk geen zeldzame bloemen. Als er in een berm honderden planten van dezelfde soort staan te bloeien, dan kun je er gerust een aantal meenemen. Als je in een vochtig moerasbos slechts enkele orchideeën ziet staan, laat die dan maar met rust. Gebruik je gezond verstand.
 • Niet alle wilde planten zijn even geschikt voor de vaas. Sommige planten zijn een beetje giftig. Dat geldt overigens ook voor bloemen uit de kas, dus er is niet zoveel aan de hand. Een plant die je zeker NIET moet plukken is berenklauw. Die is zo giftig, dat je er brandblaren van op je handen krijgt.
  Reuze Berenklauw

  Reuze Berenklauw

  Hier een plaatje van deze mooie maar gevaarlijke plant. Gelukkig wordt de bereklauw door gemeenten intensief bestreden, vanwege zijn giftigheid. Een ontmoeting met berenklauw zal dus een zeldzaamheid zijn. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • In het verlengde daarvan: zelfs als je geen berenklauw plukt, is het verstandig om wilde bloemen in een vaas verre te houden van huisdieren en kleine kinderen. Je weet maar nooit hoe bepaalde bloemen op de maag vallen. Dat geldt overigens ook voor gekweekte bloemen. Een klein beetje voorzichtigheid kan geen kwaad.

Geniet van die mooie vaas vol prachtige wilde bloemen. En geniet dubbel, in de wetenschap dat ze helemaal gratis zijn, en dat je ze eigenhandig in de vrije natuur hebt gezocht.

wilde bloemen

LEES MEER:   Er zijn overigens wilde bloemen die je juist wel moet eten. Zoals de bescheiden maar oh zo lekkere paardenbloem:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/paardenbloem/

 

Dit vind je misschien ook leuk...