BOUW JE EIGEN (GOEDWERKENDE) ZONNEOVEN EN VANG GRATIS ENERGIE

De rest van de week schijnt de zon genadeloos uit een hemelsblauwe lucht. Al die zonne-energie kun je opvangen in professionele zonnecollectoren. Maar je kunt met wat simpele middelen ook in jouw achtertuin zonne-energie oogsten. Met een oude kartonnen doos, wat aluminiumfolie en een beetje lijm kun je een zogenaamde ‘cookit’ bouwen: een simpele zonneoven die het goed doet, ook in Nederland.

Foto: Solar Cooking KoZon

Foto: Solar Cooking KoZon

De cookit is ooit uitgedacht door de Franse natuurwetenschapper Roger Bernard, die de efficiënte vorm van deze oven bedacht. Inmiddels is het ding overal in de wereld in gebruik, van Arizona in de VS tot de vluchtelingenkampen van Somalië. De cookit vangt zoveel energie van de zon, dat je zonder brandstof maaltijden kunt koken en water steriliseren. En je kunt ‘m zelf maken!

Echt voedsel

Hoe? Als je op YouTube zoekwoorden als ‘solar cooking’ of ‘solar oven’ intypt, krijg je tientallen filmpjes te zien van mensen die echt voedsel koken met de zon. Vaak zijn dat mensen die leven in een klimaat waar de zon feller en langduriger schijnt dan in Nederland. In Arizona en Somalië, maar ook in Australië of Zuid-Amerika. In Nederland is er vaak te weinig, en meestal te weinig felle zonnestraling om echt voedsel te kunnen koken met de zon. In Texas kun je met gemak een hele maaltijd in een simpele zonneoven bereiden, inclusief een stuk vlees. Maar daar staat de zon dan ook de hele dag recht boven je hoofd te gloeien. In het bewolkte Nederland is echt zonnekoken vrijwel onmogelijk, zeker met simpele ovens als de cookit.

Dora zonneoven 1

Maar je kunt in Nederland wel heel goed water heet maken in een cookit zonneoven. Op de foto zie je zo’n cookit in de achtertuin van Technische Neef. De delen van de oven zijn uit een grote, ribkartonnen televisiedoos geknipt en beplakt met reflecterend aluminiumfolie. Door de door Roger Bernard uitgedachte vorm concentreren de vlakken het zonlicht op een plek in het midden.

In het midden van de cookit op de foto staat een met schoolbordverf matzwart geschilderde, dus warmte absorberende, hergebruikte plastic melkcontainer van anderhalve liter. Die wordt van de koelere omgeving geïsoleerd door een doorzichtige plastic zak. In dit geval de zak van de kabels van het televisieapparaat dat in de kartonnen doos zat.

Melkcontainer

Vul de zwart geschilderde melkcontainer met water, plaats hem in de zak bovenop een reep isolerend ribkarton, doe de zak van boven dicht met een sluitclip, zorg dat het plastic van de zak de container nergens raakt, en zet de zak met de container in het midden van de grondplaat van de cookit.

Als de zomerzon een beetje krachtig is, heb je binnen anderhalf uur anderhalve liter heet water. Niet lauw, maar echt heet. Prima water om de afwas in te doen, om er de ramen mee te lappen, of er wasgoed in voor te weken. Als de zon niet tussentijds achter de wolken verdwijnt (wat in Nederland helaas dikwijls gebeurt), kun je tot wel drie keer per dag warm tot heet water ‘oogsten’. Reken maar uit hoeveel gas en/of elektriciteit je daarmee bespaart.

Engels

Wil je zelf een cookit bouwen? Zoek op Google, bijvoorbeeld door in te typen ‘how to make a cookit solar cooker’. In Engelssprekende landen is dit soort zinvol hobbyisme veel sterker ontwikkeld dan in Nederland. Dus het helpt wel als je een beetje Engels kunt. Maar ook steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in zonneovens. Blijf dus zoeken.

Dora zonneoven 2

De cookit op de foto is gemaakt volgens instructies en bouwtekeningen die Technische Neef op internet vond. Je hoeft helemaal niet zo technisch te zijn om te experimenteren met de cookit en andere zonneovens. Bovendien kost het bouwen ervan vrijwel niets, hooguit wat aluminiumfolie uit de keuken, zwarte verf, een rolletje tape en wat hobbylijm. En het is simpel: zelfs kinderen kunnen aan de slag.

In de winter stal je de cookit op zolder, tot de volgende zomer. Het voordeel van de cookit is, dat je hem, als het goed is,  tot een klein pakketje kunt samenvouwen.

LEES MEER:   Een beetje zon is ook goed voor de mens, en beter dan een pilletje voor de pep:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-zonnige-dag-is-beter-en-goedkoper-dan-een-pilletje-voor-de-pep/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Mr FOB schreef:

    Leuke knutselbespaartip!

  2. Olga schreef:

    Leuk project om met de kinderen te doen in de vakantie. Ik wist van het bestaan, maar het was van de radar verdwenen 😉 bedankt voor de tip.