EEN NIEUW LEVEN VOOR JE OUDE KLEREN

Wie weinig geld heeft, kan niet even naar de C&A lopen en zeggen: doe me die jas maar, wat kost ‘ie? Je probeert het leven van je kledingstuk zoveel mogelijk te verlengen. Pas als er niets meer aan te redden valt, gaat het spul in de recyclebak. Vrouwen als tante Dora wisten nog hoe je langer met je kleding doet. Dat werd er van jongs af aan ingehamerd. Om ook de jonge generatie wat op weg te helpen, geven we je vandaag een aantal oplossingen voor veel voorkomende kledingprobleempjes:

  • Heel irritant: de knoopsgaten van je vest zijn wat uitgelubberd, en de bovenste knopen schieten daardoor los. Ga eens op zoek in je knopendoos, of je passende knopen vindt die in doorsnee net iets groter zijn dan de oorspronkelijke, en daardoor wel in de knoopsgaten blijven zitten. Je kunt bij die gelegenheid best een andere kleur knopen kiezen. Dat maakt het kledingstuk alleen maar leuker.
  • De stof van broek of trui begint na jarenlang dragen wat pluizig te worden. Pak eens wat vaker de strijkbout, en strijk de pluisjes plat, desnoods met een perslap. Dan ziet die oude trui er meteen weer beter uit.
  • Een dunne plek of zelfs een gaatje in kinderkleding kan vakkundig worden weggemoffeld, door er een hippe applicatie op te strijken. Die kun je voor weinig geld in veel winkels kopen, van stoer tot lief. Een hete strijkbout activeert de lijm, en vast zit het ding. Vet cool, en je hoeft er niet voor te kunnen naaien.

  • Slap geworden overhemden worden weer als nieuw, als je de stof behandelt met appret, ofwel stijfsel. Zo deed de jonge tante Dora het. In de 21ste eeuw kun je ook strijkspray gebruiken, die slappe stof eveneens enige stevigheid geeft. Een wat slap geworden regenjas wordt weer als nieuw, als je de jas behandelt met een waterafstotend product. Dat maakt de stof ook wat stijver en steviger.
  • Knip loshangende draadjes en rafeltjes af, verwijder pluisjes, en trek kleine gaatjes dicht met een naald en draad. Dan ziet je vermoeide trui of jas er weer jaren jonger uit. Precies zoals een mens opknapt van een goede beurt bij de kapper, zullen we maar zeggen.
  • Haal een nieuw elastiek door de lubberende band van een trainingsbroek. Dan zakt ‘ie niet meer af, en kan weer een tijdje mee.

Als je kleding begint te zuchten, geef dan niet op! Geef de jas, de broek of de trui een vitamine-injectie, met een beetje strijkspray of een paar nieuwe knopen. Wedden dat het ding er flink van opknapt, en nog jaren mee kan?

LEES MEER:   Versleten kleding kun je ook binnenshuis afdragen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/versleten-kleding-kun-je-binnenshuis-afdragen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. johmar schreef:

    Te groot geworden knoopsgaten maak ik ook nog wel eens kleiner door met een dezelfde kleur garen ze aan beide zijden wat dicht te naaien , toch wat minder werk dan andere knopen aanzetten en makkelijker als je geen geschikte knopen hebt.