EERST DE KNOPEN ERAF, DAN RECYCLEN

Even een slimme tip voor een wat minder warme dag: als je een kledingstuk weggooit, haal er dan eerst de knopen af en doe die in je knopendoos. Dan mag de blouse of het vest pas in de kledingcontainer. Behalve als het kledingstuk dat je in de container wil werpen nog prima in orde is, natuurlijk. Dan is het mooier en completer mét knopen.

dora-riem-van-knopen

Maar laten we eerlijk zijn: je gooit toch geen perfecte kleding zomaar in de kledingbak? Die schenk je toch aan een vriend die het hard nodig heeft, of je geeft het af bij het Leger des Heils? Of je draagt het spul gewoon zelf af, toch? Wat is er mis mee, als het goed nog goed is? Eerst tot de laatste draad afdragen, dan pas wegdoen, zou tante Dora zuinigjes zeggen.

Poetskatoen

Ook als de broek of het vest tot op de draad versleten zijn, heeft het zin om textiel in de kledingcontainer gooien, het liefst na een allerlaatste wasbeurt. Dat is altijd zinvol, want de vezels van kleding kunnen nog worden gerecycled als poetskatoen, dweilen, isolatiemateriaal, en als het omhulsel van drainagebuizen. Zelfs hopeloos versleten textiel is dus nog een grondstof, die zinvol gerecycled kan worden.

In de bak dus! Maar de knopen kun je er dan gerust afhalen, zeker als het een beetje leuke knopen zijn. Doe ze in jouw knopendoos, voor als je ooit om een knoop verlegen zit. Als je mooie shirt na een avondje stappen knooploos blijkt te zijn, zit je in ieder geval nooit zonder. Recyclen dus, nadat je eerst de knopen eraf hebt genipt!

Dora knopendoos

LEES MEER: Trouwens, over textiel gesproken: zo kom je aan goedkope kleding:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-goedkope-kleding/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Best slim om er eerst de knopen af te halen. Aan de andere kant is het dan wel lastiger te dragen voor andere mensen als je het naar de kringloop doet.

  2. Lot schreef:

    Ik heb zowel de knopendoos van moeder en schoonmoeder geerfd dus nu levenslang voldoende.