GEEF JE BEHANG EEN TWEEDE LEVEN

Zeker als je al langere tijd van weinig geld moet leven, dan schiet een opknapbeurt van je interieur er vaak bij in. Een rolletje behang en een likje verf kosten flink geld, zelfs bij de Gamma in de aanbieding. Dan zit je tegen je sjofele behangetje aan te kijken, en denkt: hoe moet ik hier nog jaren mee door? Je zou je haast schamen om nog vrienden te ontvangen.

dora-behang-bijwerken

Gelukkig kent tante Dora een paar trucjes om een vermoeid en vlekkerig behangetje een tweede leven te geven. Tips om oud behang eruit te laten zien, alsof het net op de muur geplakt is. Nou ja: alsof het vorig jaar op de muur geplakt is. Dat is al een heel verschil. Moeilijk is het niet. Hier een zestal manieren om je dure behang te restaureren:

  • Effen gekleurd behang kun je bijwerken met pastelkrijt. Pastel is in de winkel met kunstbenodigdheden in een grote hoeveelheid tinten te verkrijgen. Het krijt is mat en glimt niet, en laat zich subtiel in kale plekjes wrijven, met een zacht kwastje of zelfs met je vinger. Neem desnoods een stukje behang mee naar de kunstwinkel, en zoek er de exacte kleur pastelkrijt bij. De ervaring leert, dat medewerkers van zo’n winkel daar helemaal niet van opkijken. Een stukje krijt gaat jaren mee.
  • Behang met een patroontje kun je eveneens met pastel bijwerken, maar ook met viltstiften. Viltstiften hebben het nadeel dat de kleur vaak wat feller en anders van tint is dan de kleur op het dopje van de stift. Doe dus voorzichtig, en oefen desnoods eerst ergens in een hoekje, zodat je het niet zo ziet. Er zijn in de handel zoveel kleuren viltstiften te krijgen, dat de exacte kleur voor jouw kale behang er ook vast bij zit.

oud behang op de muur

  • Die doos met kleurpotloden van je kinderen doet wonderen op kleine beschadigingen. Als de kleur van de potloden niet helemaal klopt, kun je verschillende kleuren transparant over elkaar aanbrengen.
  • Heb je een verfdoos in de kast liggen, of een doos met tubetjes acryl? Soms kun je hardnekkige en enigszins beschadigde plekken dekkend wegwerken met verf. Bedenk wel, dat verf soms anders opdroogt dan je in eerste instantie denkt, en dat de finish soms wat glanzend is. Ecoline is ook handig voor het bijwerken van kale plekjes op houten meubelen.
  • Wit behang of andere witte wanden kun je bijwerken met witte acrylverf, desnoods zo uit de tube. Ook het granol op het plafond van de badkamer kun je zo bevrijden van vlekjes. Bij een zaak als Action kun je voor een paar euro een reuzetube witte acryl kopen, voor vele jaren bijwerkplezier.
  • Als de beschadiging ernstig is, dan is het handig als je nog wat restjes van het behangpapier op zolder hebt liggen. Knip een stuk op maat en plak het over de beschadiging, bijvoorbeeld met een Pritt-stift. Denk wel aan het patroontje! Spijkergaatjes en putjes kun je overplakken met een rondje behang, dat je perfect met een simpele perforator maakt. Gaatje stansen, het rondje behang uit het opvangbakje halen, voorzichtig een beetje Pritt erop, en het gaatje overplakken. Van een afstandje zie je er niets van.

Dora behang pritt klein

Als er werkelijk niets meer aan te doen is, dan moet je het groter aanpakken. Overschilderen van het oude behang is vaak goedkoper en bovendien eenvoudiger dan er een nieuw behangetje opplakken. Maar kijk eerst eens of je de ergste beschadigingen en vlekken kunt wegwerken met de kleurkrijtjes van je kinderen, of met een goedkoop doosje acrylverf.

LEES MEER:   Wees een beetje voorzichtig, en bespaar:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/wees-een-beetje-voorzichtig-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...