KIJK NU NAAR JOUW FIETSVERLICHTING

Nu het tegen negenen ’s avonds al donker wordt, is het misschien een goed idee om jouw fietsverlichting eens na te kijken. Want voor je het weet staat de politie stiekem te controleren of de lampjes het wel doen. Terecht overigens, want in het donker fietsen zonder verlichting kost jaarlijks onnodige verkeersdoden. En onnodig veel verkeersboetes!

Dora fietsverlichting 1

Laten we je helpen met onze checklist:

  • Als je fietsverlichting wordt gevoed door batterijen, controleer dan of de batterijen nog genoeg stroom leveren. Vervang ze, als dat niet zo is.
  • Als je verlichting wordt gevoed door een dynamo, kijk dan naar de bedrading van de verlichting. Mogelijk zit er iets los, of is een draadje door het schuren tegen een fietsband doorgesleten. Zet het draadje vast, of vervang de draad, en zorg ervoor dat hij in het vervolg niet meer kan doorslijten.
  • Kijk naar de lampjes van de fietsverlichting. Vooral het lampje van het achterlicht kan kapot gaan, op het achterspatbord dat voortdurend overal tegenaan stoot. Vervangende lampjes zijn nog steeds volop te verkrijgen in de speciaalzaak, en in sommige warenhuizen.
  • Soms loopt de dynamo stroef, of is helemaal vastgeroest. Zet de fiets op zijn kop, en spuit een heel klein beetje kruipolie of siliconenspray tussen het draaiwieltje en de behuizing van de dynamo. Zo draait het wieltje weer soepel en zorgt voor weinig wrijving. Soms is een drupje olie genoeg om een haperende fietsverlichting weer aan de gang te krijgen.
  • Als het toch lastig wordt om het achterlicht via de dynamo te laten branden, vervang de dynamolamp door een lamp die werkt op batterijen. Zorg dan wel voor een goede kwaliteit. Die achterlichten aan een sleutelring die je aan je rugzak kunt klikken, daar heb je niets aan. Koop een stevig exemplaar, dat stevig is bevestigd, geen last heeft van regenwater, en die maar één enkele set batterijen per jaar nodig heeft.

Dora fietsverlichting 2

Gewoon even doen, dan ben je er ook vanaf. En kun je veilig de herfst in, zonder levensgevaarlijke brokken te maken. En zonder een boete te krijgen. Win win.

LEES MEER:   Check ook meteen even de buitenlantaren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/is-de-buitenlantaren-al-zuinig/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Toevallig heeft mijn man gisteren een nieuwe batterij in de fietslamp gedaan. Ik had al twee vroege ochtenden de hond uitgelaten met een gloeiende spijker. Trouwens de hond moet ook weer een lichtje aan de halsband.