WINKEL MET EEN LIJSTJE

TANTE DORA

Het is één van de eerste tips die de neven anderhalf jaar geleden op Zuinig met tante Dora zetten: doe je boodschappen aan de hand van een boodschappenlijstje. Het is een standaard besparingstip die al eeuwenoud is, en dus ook al bij de oertijd van tante Dora hoort. Maar het blijft een goede tip, die het verdient om af en toe herhaald te worden.

Dora boodschappenlijst

Er zijn toch nog hele volksstammen die hun boodschappen op de bonnefooi doen. Ze zien wel, wat er zoal te koop is. Vaak komen ze thuis met een heleboel spullen die eigenlijk niet nodig zijn. Of ze komen thuis zonder de artikelen die ze juist wel dringend nodig hadden. Een boodschappenlijstje heeft drie voordelen:

  • Een boodschappenlijstje is een manier om te onderzoeken wat je dringend nodig hebt. Tijdens het maken van het lijstje kijk je in kasten en laden, telkens met het idee: heb ik dit nog, heb ik daar nog genoeg van? Als je slim bent maak je gedurende de week een aparte lijst van de dingen die (bijna) op zijn, of maak je briefjes die je met magneten tegen de koelkastdeur plakt. Je loopt alles na en zorgt dat je niets vergeet. Vergeet vervolgens het lijstje niet, want anders is het onderzoek voor niets geweest. Bedenk ook tijdens het maken van het lijstje, waar je bepaalde producten het voordeligst kan kopen. Zo bespaar je eveneens geld.
  • Een boodschappenlijstje dwingt je om in recepten te denken. Je koopt wat je nodig hebt voor de maaltijden, de komende dagen. Zie de maaltijden voor je, en bedenk wat je er nog bij moet kopen om die maaltijd te bereiden. Kijk in de kasten wat je al hebt. Op die manier koop je niet onnodig artikelen dubbel, die je eigenlijk al in huis hebt. Dat vermindert het aantal ‘vergeten’ restjes achterin de koelkast, en dat vermindert wederom verspilling.
  • En tenslotte, als vanzelfsprekend: als je je aan je boodschappenlijstje houdt, koop je geen producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Je hebt al eerder bedacht wat je wil kopen, thuis aan de keukentafel, toen je jouw boodschappenlijstje maakte. Daar hoef je eigenlijk niet op terug te komen. Als je het boodschappenlijstje aandachtig hebt gemaakt, is het onnodig om meer te kopen. Zo kun je makkelijk speciale aanbiedingen en andere verlokkingen weerstaan. En zo houd je je goede geld in de zak.

winkelwagen 1

Wie slim is, bedenkt dus thuis wat hij of zij wil kopen. Een boodschappenlijstje maken is geen haastklus, maar een zorgvuldig samengesteld draaiboek voor het bezoek aan de supermarkt of het winkelcentrum, compleet met de winkels waar een bepaald product voordelig is. Een boodschappenlijstje is als de bouwtekening van een huis: je hebt van tevoren bedacht hoe het moet worden. Je bouwt geen huis zomaar, op de bonnefooi, maar volgens een plan. Zo’n plan geeft rust, en het bespaart onnodige uitgaven.

En voor wie denkt dat een boodschappenlijstje ouderwets is: er zijn ook speciale apps met elektronische boodschappenlijstjes.

LEES MEER:   Wie in recepten denkt, kan veel geld besparen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/denk-in-recepten-en-bespaar/

Dit vind je misschien ook leuk...