MET WAT HANDIGHEID ZIE JE GEEN BARST MEER VAN DE GESCHEURDE BEKLEDING
Ai! Zit er ineens een gat in de bekleding van de bank! Een vervelend gat, waar je eigenlijk iets aan moet doen. Maar je hebt geen geld. Nu niet, in ieder geval. In mei krijg je pas weer een paar honderd euro vakantiegeld van de gemeente. Dan misschien, maar nu niet. Wat doe je dan met het hinderlijke gat in de bekleding? Vandaag in tante Dora: een handvol aardige tips om gaten, scheuren en vale plekken in je meubelen zo lang op te lappen, tot je weer wat geld op de bank hebt staan. Hier zijn onze suggesties:
- Als je een vaal lederen bankstel met barsten en kale plekken hebt, dan kun het leer mooi ophalen met een speciale behandeling voor leren meubelen. Die producten zijn niet duur, in ieder geval niet zo duur als een opknapbeurt bij de meubelmaker, of een heel nieuw leren bankstel. Het spul laat zich meestal gemakkelijk opbrengen. Het voedt het leer en maskeert barstjes, het kleurt vaal geworden leer bij, en het geeft glans aan doffe plekken. Vaak is er een opmerkelijk verschil, tussen voor en na. Je kunt zo’n product ook goed toepassen op vale bankstellen die je bij het kringloopcentrum of in de weggeefwinkel voor weinig geld of gratis op de kop hebt getikt. Als nieuw!
- Als er poten of leuningen van houten stoelen los zitten, dan doet een drupje houtlijm wonderen. Wie helemaal zeker wil zijn, kan ook (voorzichtig) superlijm gebruiken.
- Aan het einde van de vorige eeuw kwam de zogenaamde grand foulard in de mode: een hippe lap die je over versleten banken kon draperen, en die je in de meeste interieurwinkels gewoon kon kopen. Zo’n doek met dessin zag er heel romantisch uit, en paste moeiteloos in de doorsnee Ikea-inrichting van die tijd. Zelfs zonder gat in de zitting wilde je nog wel zo’n ding over de bank draperen. De interieurmode is tegenwoordig wat anders, maar een fleurige doek over de bank is nog steeds acceptabel, zeker in combinatie met losse kussens. Denk ook eens aan een oud gordijn, of kijk in het kringloopcentrum eens naar een mooi sprei.
- Wij kennen iemand, waarvan de zitting van zijn designbankje was gaan rafelen. Omdat het ding zich laat uitklappen als slaapbank, bleek de maat van de zitting precies overeen te komen met de maat van een standaard eenpersoons matras, en daarmee met een eenpersoons hoeslaken. Bij de HEMA hadden ze een hoeslaken in precies de goede kleur. Een hoeslaken heeft ook nog handige elastieken op de hoeken. Met de extra hulp van een aantal grote veiligheidsspelden zit het laken nu als gegoten, en zie je niets meer van de rafels.
- Als je een beetje handig bent met naald en draad, dan kun je over een gat ook simpelweg een stuk stof naaien, met kleine omhaalsteekjes. Je kunt zelfs een goede textiellijm gebruiken, om de lap zonder naaien aan te brengen. Vaak ziet het eruit alsof het zo hoort, zul je merken. Zeker als je een stukje reservestof van een vorige herbekleding hebt bewaard, dan zie je er werkelijk niets meer van. Maar ook als het een ander kleurtje of patroon is, kan het er heel natuurlijk uitzien. Desnoods geef je alle andere stoelen met dezelfde bekleding op dezelfde plek zo’n lap. Dan lijkt het net alsof het zo bedoeld was.
- Over oude gordijnen gesproken: gooi ze niet meteen weg. Ze zijn onder andere heel geschikt voor het eigenhandig bekleden van simpele keukenstoelen en krukjes. Met lijm of bekledingnagels zet je een lap gemakkelijk vast op de zitting.
We zeggen het wel eens vaker: niet opgeven en niet meteen naar de winkel rennen. Je kunt veel spullen nog prima redden, met wat fantasie, hergebruikte materialen en een aantal simpele handgrepen. Probeer het eerst, voordat je je meubeltjes definitief wegdoet. En hopelijk heb je in mei voldoende vakantiegeld om het ding eens door een professional te laten repareren. Of om een nieuw leuk tweedehandsje te kopen.
LEES MEER: Soms is het best handig om een beetje handig te worden. Want handig zijn, dat kun je leren:
http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-nut-van-nuttige-handwerken/