OUDE KRANTEN HERGEBRUIKEN?

Oude kranten gaan in de container voor oud papier, om gerecycled te worden. Je kunt ze ook op de tafel leggen, als je je schoenen poetst, of als je kinderen zich met verf of plaksel gaan uitleven. Oude kranten zijn handig onderin de kattenbak, en om er papier-maché van te maken voor de knutselmiddag van de kids. Maar wat kun je er nog meer mee doen, aan het begin van de 21ste eeuw? Niet zoveel eigenlijk.

dora-krantenhoed

Vroeger was dat anders. Oude kranten waren een waardevolle grondstof, die direct in het huishouden gerecycled werd. Bijvoorbeeld om er de kolenhaard mee aan te steken. Eerst oude kranten, dan aanmaakhoutjes, en dan de kolen. Bovendien veegden heel veel mensen er hun bips mee af. Speciaal toiletpapier was een luxe. Je kon er ook krantenpapier voor gebruiken. Dat papier was, na het lezen van het nieuws, immers gratis. De drukinkt gaf wel af, in het witte ondergoed, maar dat werd op maandag met soda uitgekookt, dus dat kwam uiteindelijk ook weer goed.

Heel mooi

In onze tijd zijn er geen kolenhaarden meer, en vrijwel iedereen koopt rollen toiletpapier. Wat kun je verder nog met oude kranten? Natuurlijk is het heel mooi dat het wordt hergebruikt om nieuw papier en karton van te maken. Maar als de kranten hoog opgestapeld in de recyclebak liggen, krijg je dan ook niet de neiging om er zelf iets mee te gaan doen? Kriebelt het niet, om er een eigen toepassing voor te vinden, waardoor je je misschien de aankoop van een bepaald product kunt besparen? Zoals mensen een halve eeuw geleden wc-papier uitspaarden door krantenpapier te gebruiken? Maar dan praktischer en hygiënischer? Iets zinvols?

Denken jullie mee? Misschien komen we samen tot een aantal gebruiksmogelijkheden. Welke nuttige dingen kunnen we nog doen met oude kranten, als moderne mensen van de 21ste eeuw? We horen graag.

Dora kranten delen klein

LEES MEER:   Kranten ruilen met de buren, die mogelijkheid hadden we al:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/ruil-kranten-en-tijdschriften/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Edith Buskop- van Bokkem schreef:

  Ik gebruik ze nog steeds al meer dan 50 jaar bovenop de keukenkastjes. Zo worden die minder vet… minder schoon te maken.
  Ook onderin de vuilnisbak, want als iets naast de zak komt, of er komt een scheurtje in de zak…. Ik maak zelf mijn kompost In de tuin, maar voor ik het keukenafval heb opgespaard, wil dat in het speciale emmertje nog al eens gaan ruiken. Met kranten eronder vang je dat op.

 2. Janine schreef:

  Omdat we enkel nog het weekkrantje hebben, hebben we eigenlijk altijd tekort aan kranten. Ik vraag regelmatig om kranten in de familie. We gebruiken ze als onderlaag in cavia- en konijnenhok. In de natte voetbalschoenen gaan nog altijd proppen krantenpapier om ze weer op tijd droog te krijgen. Ook maak ik in de lente van repen krantenpapier potjes voor de eerste zaailingen voor in de moestuin. Hiervoor bestaan speciale persjes, maar het kan ook met een smal glazen potje. Verder kan het versnipperd in de composthoop (goed voor de wormen).
  In het najaar leg ik soms een dikke laag (ong. 10 pagina’s) krantenpapier op bedden in de moestuin met daarover een flinke laag compost. In het voorjaar is het verteerd en heeft onkruid minder kans gekregen om te gaan groeien. Scheelt veel in het wieden. Dit kan ook als je een stuk gras wilt omvormen tot border. Hoef je niet te spitten. Genoeg ideeën dus.

 3. mieke schadelee schreef:

  Kan de drukinkt dan geen kwaad,als je het als compost gebruikt?

 4. Marga schreef:

  Onderin de vogelkooi is ook fijn, dan kan ik het kattengrit ( ja dat gaat hier in de vogelkooi) er makkelijk uithalen en minder viezigheid vastgeplakt aan de bak.