STAP ONBEZWAARD DOOR DE REGENPLASSEN
‘Het regent, het regent, de pannen worden nat!’ Kortgeleden viel er weer een ouderwetse hoeveelheid water uit de hemel. Nu de hittegolven langzamerhand achter de rug zijn, wordt het tijd om rekening te gaan houden met het koude en natte seizoen. Bijvoorbeeld door onze schoenen wat extra aandacht te geven.
Zelfs als je je schoenen bij de schoenensupermarkt koopt, ben je al snel vele tientjes kwijt, zeker als je over winterschoenen praat. Voor veel mensen met een minimaal inkomen zijn schoenen een rib uit hun lijf (en uit hun portemonnee). Nieuwe schoenen kopen stel je zo lang mogelijk uit, als je op bijstandsniveau moet rondkomen. Of je kijkt eens bij ruilwinkels of de kledingwinkels van het Leger des Heils, of ze daar misschien niet een paar goede, gebruikte schoenen hebben.
Braaf
Laat die dure schoenen vervolgens niet razendsnel kapotgaan, omdat je niet goed voor ze zorgt. De generatie van tante Dora zorgde goed voor haar spullen. Niet omdat de mensen toen zo braaf waren, maar omdat ze weinig geld hadden, en wisten dat ze zolang mogelijk met hun spullen moesten doen. Geld voor nieuw was er niet, zo één, twee, drie. Schoenen werden gepoetst, en niet zo’n beetje ook. In sommige huishoudens ten minste één maal in de week, vaak onder leiding van de vader des huizes, die doorgaans in militaire dienst had geleerd hoe belangrijk goed onderhoud van je schoeisel is.
Daarom hier een aantal tips om je schoenen langer gezond te houden, en daarmee geld te sparen:
- Poets niet alleen regelmatig je leren schoenen met een goede kwaliteit schoenpoets, maar behandel ze ook met een spuitbus met een waterafstotend product. Zowel schoensmeer als waterafstotende spray hoeven niet duur te zijn. Zelfs Action heeft ze in het assortiment, voor heel weinig geld.
- Wees extra voorzichtig met schoenen met leren zolen. Als je door de nattigheid loopt, komt er gemakkelijk water tussen de lagen leer waarvan de zool en de hakken gemaakt zijn. Als dat maar nat genoeg wordt, kunnen de lagen leer vervormen en zelfs loslaten. Kies liever voor schoenen met rubber zolen, als het hard regent.
- Vroeger droegen vooral mannen rubberen overschoenen, die de kostelijke leren exemplaren beschermden tegen regen en sneeuw. Overschoenen kun je nog op internet bestellen, maar een normaal verkrijgbaar product zijn ze niet meer. Maar je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om met rubber laarzen de deur uit te gaan, als het plenst. Voor mannen geldt: rubber laarzen zien er reuze stoer uit. En voor vrouwen zijn kittige rubber laarsjes te koop, die op de catwalk niet zouden misstaan. Duur zijn ze niet, als je ze bij de kleding- en schoeiselsupermarkt koopt.
- Als je dan toch drijfnatte schoenen hebt, zet ze dan alsjeblieft niet bovenop de verwarming! Natte schoenen moeten langzaam drogen. Zuig de ergste nattigheid uit het leer met proppen krantenpapier, die je in de schoenen stopt en regelmatig ververst. Het kan dagen duren voordat doorweekte schoenen weer zo droog zijn dat je ze aankunt. Neem die tijd maar, want de snelle weg is de pest voor je schoeisel. Geef ze wel een lik schoenpoets, als ze eenmaal droog zijn.
- In sommige gezinnen hebben de gezinsleden maar één paar schoenen. Dat weten ze niet in De Haag, maar het is zo. Hoe arm je ook bent: probeer in ieder geval twee paar schoenen per persoon in de kast te hebben staan. Want als het ene paar nat of modderig geworden is, heb je ten minste nog een ander paar. Anders moet je thuisblijven omdat je even geen schoenen aankan. Als het niet anders kan: zorg dat je in ieder geval rubber laarzen als back-up hebt.
We hadden het de laatste tijd vaker over leven met het seizoen. Goed voor je schoenen zorgen past bij de herfst en de winter. Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo. Tenzij het geld je op de rug groeit.
LEES MEER: Nu we het toch over regen hebben: zorg ook goed voor je paraplu:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zorg-goed-voor-je-paraplu/