STRIJK JE KLEDING HEEL MET EEN STRIJKBOUT

Het is tegenwoordig mode om met een broek met gaten rond te lopen. Maar die gaten zitten op een van tevoren nauwkeurig geplande plek. Het zijn niet zomaar gaten! Als je opeens ‘zomaar’ een gat in je broek krijgt, dan kun je die weggooien, maar je kunt de boel ook repareren. Tante Dora hamert er wel vaker op: als er een naadje loszit of als er een gaatje in je sok zit: niet weggooien maar repareren!

Dora plakkatoen klein

En als je een pantalon in een kringloopwinkel koopt, en hij is te lang, dan kun je die korter maken. Dat is helemaal niet moeilijk. Je hebt er niet eens naald en draad voor nodig. Alleen maar zoomband en plakkatoen, en een warme strijkbout met een vochtige perslap. Let op:

  • Zoomband.   Zoomband zit op een smalle rol met papier. Als je het papier weg pelt, houd je een soort geribd matje over van droge, doorzichtige lijm, in de vorm van een doorlopende band. Zoomband wordt gebruikt om zomen te maken zonder naald en draad. Je vouwt de zoom om, knipt de zoomband op lengte, vouwt de zoomband in de zoom en strijkt hem met een warm strijkijzer en een vochtige persdoek vast. De warmte van de bout en het vocht in de persdoek doen de lijm tijdelijk smelten, en de zoom vastplakken. Na afkoelen en drogen zit de stof muurvast geplakt. Je kunt zoomband gebruiken om een kledingstuk in te korten, om een losgeraakte zoom vast te zetten, of kragen of ornamenten aan te brengen. Ook ideaal voor het zomen van gordijnen.
  • Plakkatoen.   Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen. Ideaal tegen winkelhaken, scheuren en gaten. Gewoon achter de scheur vaststrijken. Vaak zie je dan aan de buitenkant niets meer van de scheur.

Dora naaigarnituur klein

Je kunt zoomband en plakkatoen in de betere huishoud- en fourniturenwinkels kopen, of op internet. Het toepassen is niet moeilijk. Er staat meestal een uitgebreide gebruiksaanwijzing op de verpakking. En op YouTube staat zelfs een aantal filmpjes die je precies uitleggen hoe het moet. Nou, jij kunt naald- en draadloos aan de slag, zullen we maar zeggen. Met je strijkbout.

LEES MEER:   Het rijgen van een stuk elastiek in een lubberende broekband is ook zo’n simpel maar lonend klusje:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zo-rijg-je-nieuw-elastiek-in-je-broek/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. anoniem schreef:

    Wat ook lonend kan zijn is bison textiellijm. Te koop bij G.amma. Let op dit is voor stevige stoffen, geen dunne katoentjes omdat de lijm door de stof heen een grijze vlek kan geven.
    Een klein gaatje in een stijkerbroek ? Knip van een passende kleur stof een iets groter lapje dan het gat. Leg deze onder het gat en plak de stof vast ( met uitzondering van het gat, doe je er lijm op).