VRAAG EEN MESSENSLIJPER VOOR JE VERJAARDAG
Enige tijd geleden hadden we het over de voordelen van het zelf snijden van groenten. Dat is allemaal leuk en aardig, maar zelf snijden wordt een ramp, als je het met stompe messen doet. Met een stomp mes snij je geen plakjes van tomaten, maar verander je ze in tomatenmoes. Wie kipfilet in blokjes wil snijden met een onscherp mes, moet haast met zijn hele lichaamsgewicht op het mes hangen, om door het zachte vlees te komen.
Een stomp mes is een onding, waardoor je juist verleid wordt om voorgesneden groente in zakjes te kopen. Bovendien is snijden zo essentieel in de keuken, dat je door een bot mes bijna gehinderd wordt om zelf te koken. Het heeft dus zin om je keukenmessen scherp te houden, zeker als je probeert om spaarzaam te koken. Gelukkig is dat niet echt moeilijk.
Snijvlak
Er zijn veel messenslijpers in de handel, die je kunnen helpen aan een scherpe snede. De meest simpele is een soort stalen staaf met fijne ribbels, waar je beide kanten van het snijvlak langs schuurt. Volgens de regels van de keuken moet je het snijvlak met een hoek van exact 23 graden tegen het slijpijzer zetten, voor het beste resultaat. Maar dertig graden mag ook, hoor.
Er zijn ook messenslijpers, al dan niet met elektrisch ronddraaiende slijpvlakken, waar je het mes doorheen moet trekken. Dat zijn soms hele hippe apparaten, waar je in korte tijd zonder veel moeite alle keukenmessen, steakmessen, aardappelschilmessen en zelfs scharen mee kunt aanscherpen. Die machientjes zijn in een aantal gevallen flink aan de prijs. Maar dat hoeft niet, zeker niet als je op de rommelmarkt uitkijkt naar tweedehandsjes.
Ga eens op onderzoek uit, wat jou het handigst lijkt. En zet desnoods de messenslijper van jouw keuze op het verlanglijstje van je volgende verjaardag. Meestal is een messenslijper een investering voor je leven, die jouw plezier in het koken met sprongen laat toenemen. Professionele koks hebben veel aandacht voor hun messen, en met reden. Maar daarmee hebben ze ook aandacht voor hun messenslijper. Doe het de professionals maar na. Je bent het waard!
LEES MEER: Zelfs de ouderwetse snijbonenmolen moest soms worden geslepen, zeker met die harde snijbonen van vroeger:
http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-snijbonenmolen/