KOOP GEEN KANT-EN-KLAAR (EN BESPAAR)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms vermeldt Tante Dora ook wat een maaltijd heeft gekost.

Tante Dora heeft al eens eerder geschreven, dat het daadwerkelijk loont om de ingrediënten zelf te snijden, en dat kant-en-klaar een dure grap is. Vandaag willen we met jou een concreet voorbeeld doorrekenen. Zo kunnen we op de cent precies uitleggen wat je bespaart door het zelf te doen.

Dora tomatenjam 1

In het aanbiedingenkrantje van de supermarkt in de buurt wordt iedere week een suggestie gedaan voor een snelle en relatief voedzame maaltijd. Dat recept is vrijwel altijd gebaseerd op allerlei kant-en-klare producten, die de winkel uiteraard die week in de aanbieding heeft. Deze week gaat het om een macaronischotel met een gehaktsaus.

Dit zijn de gesuggereerde ingrediënten:

 • 500 gram rundergehakt voor € 3,00
 • Een zak met 400 gram voorgesneden pastagroenten voor € 1,49
 • Een zak macaroni van 500 gram voor € 0,69
 • Een doos met drie pakjes droge mix voor macaroni- en spaghettisaus à 40 gram voor € 2,49

Behalve het rundergehakt was alles in de aanbieding: de pastagroenten waren oorspronkelijk € 1,99, de macaroni € 0,92, en de drie zakjes sausmix € 3,42. Er vanuit gaande dat je niet alle drie zakjes sausmix nodig hebt, maar slechts één, hebben we het over een bedrag per zakje van oorspronkelijk € 1,14 voor € 0,83. Bij elkaar kosten de ingrediënten (inclusief één zakje mix) in de aanbieding € 6,01, tegen € 7,05 als je het zonder aanbieding zou moeten kopen.

kruiden

Van de pastagroenten, het gehakt, de zak macaroni en het zakje droge saus zou je een grote pan macaroni kunnen maken, waarvan ongeveer zes mensen kunnen eten. Met een flinke portie sla erbij krijg je net genoeg groente voor de dag binnen. Laten we deze deal eens doorrekenen.

Reëel

Het pond rundergehakt voor € 3,00 is reëel, al kun je gehakt bij een andere supermarkt misschien goedkoper kopen. De 500 gram macaroni voor € 0,69 is in de aanbieding, en op dit bedrag is ook niet veel af te dingen. Dat ligt anders met de pastagroenten. Pastagroenten bestaan voor een zeer groot deel uit prei, aangevuld met wat stukjes wortel en paprika. Een hele rauwe prei kost ongeveer een halve euro, een niet te grote winterwortel een kwartje, en een halve paprika hooguit vijftig cent. Bij elkaar heb je dan ook ongeveer 400 gram klaargemaakte groente, die hooguit € 1,25 kost. Dat is 25 cent minder dan de zak pastagroenten uit de aanbieding. Met dien verstande dat de zelf gesneden groente krakend vers is, in tegenstelling tot de groente in de zak, die misschien al een paar dagen in de winkel ligt, voordat je ‘m koopt.

De grootste winst ligt in de saus. Het zakje ter waarde van € 0,83 bestaat vooral uit tomatenpoeder (dat bestaat!), wat kruiden, en veel kleur-, geur- en smaakstoffen. Je voegt water toe, en de saus is klaar. Het alternatief zijn blikjes tomatenpuree, in dit geval waarschijnlijk vier kleine blikjes voor zes cent, is samen € 0, 24. Doe er wat Italiaanse tuinkruiden bij, wat zout en peper, en je hebt je eigen pastasaus voor hooguit 35 cent, voor iets meer dan een derde van de prijs voor een kant-en-klaar zakje.

Dora ansjovis pasta saus 2 klein

Zelfgemaakt kost dit gerecht dus ongeveer € 5,30. Kant-en-klaar en in de aanbieding kost het, zoals we gezien hebben, € 6,01 voor dezelfde hoeveelheid en vrijwel dezelfde ingrediënten. Met dien verstande dat voor de variant van € 5,30 de groente vers is, en de smaak veel beter. Drie kwartjes goedkoper, en beter. Bovendien hebben we het over kant-en-klare producten in de aanbieding. Als je de volle poet betaalt voor dezelfde ingrediënten, dan kost dat € 7,05, dat is € 1,75 duurder dan vers.

Nog goedkoper

Rest nog de suggestie dat je het nog goedkoper kan doen. Gebruik 500 gram Hollandse uien in plaats van prei en al die andere groenten, en de kosten voor groenten en pastasaus worden ineens 75 cent lager. Daar kun je een mooie krop sla van kopen, voor erbij. Want als je werkelijk meer dan twee ons groenten per dag wil eten, dan moet die sla er echt bij. Vers maken loont de moeite, en zorgt bovendien voor heel veel meer vitaminen. Dat kun je letterlijk uitrekenen.

kruiden in je tuin

LEES MEER:   Probeer deze goedkope, verse en overheerlijke pastasaus eens:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/spaghettisaus-met-tomaten-en-ansjovis/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. KnutzEls schreef:

  To atenpuree voor 6 cent per blikje…? Jaren geleden kocht ik dat voor 19 cent, dus toen al 3x zo duur. De prijs bij de blauwe supermarkt is inmiddels al 39 cent of meer.
  Maar nu de tomaten goedkoop zijn, zou ik er zelf verse tomaten door bakken. Nog meer groente en lekker ook. Op smaak met wat droge italiaanse kruiden en misschien wat verse basilicum.
  PS: kinderen zouden op school moeten leren koken. Dan weten ze later hoe het moet.