HUTSPOTTAART (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Minstens 1  keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we hutspot én bakken we een hartige taart, beide in één. Omdat het bijna winter is. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Hutspot, maar dan in taartvorm: wie vind dat nu niet lekker? Het recept van vandaag bevat alle simpele en voordelige ingrediënten die ook hutspot bevat, maar de smaak is wel anders. En toch een beetje hutspotachtig. Voedzaam is het spul ook. Je hoeft er geen bodem voor te maken, dus de taart is relatief snel klaar.

Voor vier porties heb je nodig:

 • 300 gram winterpeen
 • 100 gram aardappelen
 • 75 gram ui of sjalot
 • drie eieren
 • 100 gram crème fraîche
 • zelfrijzend bakmeel
 • een halve theelepel gemalen komijn (djintan)
 • peper, zout en nootmuskaat
 • boter of margarine om in te bakken

Je hebt een ronde bakvorm nodig van ongeveer 25 centimeter doorsnede, die niet kan lekken.

Droogstomen

We beginnen met de ‘hutspot’. Schil de aardappelen en kook ze goed gaar. Laat ze afkoelen en droogstomen. Schil en rasp intussen de winterpeen op een grove rasp. Snij de ui fijn. Doe een lekkere klont boter in een niet te hete koekenpan of hapjespan, en stoof daarin het mengsel van wortel en ui, tot beide gaar zijn. Als de pan een beetje droog lijkt te stoven, voeg je een scheut water toe. Na ongeveer 15 minuten is het mengsel gaar. Voeg al wat peper, zout en nootmuskaat toe.

Prak de aardappelen door de wortel en ui, tot er een redelijk smeuïge massa ontstaat. Laat de groente wat afkoelen, terwijl je ondertussen het beslag maakt. Je bakt deze taart zonder bodem. Alle ingrediënten worden tot een vaste taart gebakken in het beslag. Doe drie eieren, de crème fraîche, peper, zout, nootmuskaat en het halve theelepeltje gemalen komijn in een ruime kom, en kluts alles goed door elkaar. Daarna voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Je voegt meel toe, totdat het beslag dikkig wordt, de dikte van een voedzame pap. Reken op ongeveer acht eetlepels bakmeel.

Voeg nu de groente erbij en roer alles goed door elkaar. Stort het gevulde beslag in de goed ingevette bakvorm, en verdeel de massa over de bodem. Je bakt de taart in een redelijk hete oven gedurende ongeveer 35 minuten. De bovenkant van de taart moet lekker goudbruin zijn. Laat de taart enige minuten afkoelen. Het beslag zal niet heel erg hoog gerezen zijn, maar als het goed is zit er genoeg meel in om het echt een taart te maken, en niet een omelet.

Eiwitten

Serveer de taart in vier punten, eventueel met een lekkere salade. Deze taart bevat alle eiwitten, vitaminen en mineralen die een mens nodig heeft, voor een heel klein prijsje. De aardappelen zitten vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Maar als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze vier porties hartige taart waarschijnlijk iets meer dan anderhalve euro kwijt.

VARIATIES: En waar is de rookworst en het kuiltje jus? Die horen toch bij hutspot? Het kuiltje jus moet je helaas missen, omdat je geen kuiltje in de taart kunt maken. Maar rookworst kan er wel in, als je dat lekker vindt. Gewoon in kleine blokjes snijden en eveneens door het beslag mengen.

LEES MEER:   Seizoensgroenten zijn verse en goedkope groenten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/seizoensgroenten-zijn-verse-en-goedkope-groenten/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Wil schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit, het is weer eens iets anders dus leuk om eens te proberen.