PREISALADE MET EI EN WALNOOT (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een salade van knapperig gegaarde prei, mooi afgemaakt met eierbrokjes en gehakte walnoten. Een klein beetje lente op tafel, gemaakt met een echte wintergroente. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

We zitten nog steeds in het preiseizoen. Als je deze wintergroente op de weekmarkt koopt, dan ben je vaak voor een paar dubbeltjes klaar. Nu kun je prei koken en afstoven in boter, of ‘m door de soep roeren. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor deze veelzijdige groente. En omdat het de laatste dagen al zo lekker zomers wordt, zetten we vandaag eens een preisalade op het menu. Niet moeilijk te maken, en weer eens iets heel anders met prei.

Voor vier porties heb je nodig:

• twee grote preien, samen ongeveer 750 gram

• twee hardgekookte eieren

• een of twee tenen knoflook

• een eetlepel grof gehakte walnoten

• een eetlepel witte (wijn)azijn

• een eetlepel olie

• een theelepel mosterd

• peper en zout

• olie en water

Begin met het in stukjes snijden en goed wassen van de prei. Gebruik de lichtere stukken, niet het harde donkergroene loof. Wassen is belangrijk. Liever een keer teveel gewassen dan één korreltje zand tussen je kiezen. Niet eerst wassen en dan snijden, maar eerst snijden en dan wassen. Dan zit er na twee keer wassen gegarandeerd geen zand meer in. Laat de prei goed uitlekken in een vergiet.

Giet in een redelijk grote hapjespan een scheut olie en een scheut water. Breng het mengsel van olie en water aan de kook, doe de prei erin, en laat de groente op een niet te hoog vuurtje in acht minuten garen. Olie en water zorgen samen dat alles gaar en zacht wordt, niet gekookt en niet gebakken, maar iets daartussenin. Dat duurt acht minuten. Niet zeven minuten, of negen, maar acht. Dan is de prei glazig en gaar, maar nog wel een beetje knapperig: ideaal voor een salade.

Moeite

Sommige slarecepten met prei vragen om rauwe prei. Die is meestal nogal sterk van smaak, en neemt nauwelijks een dressing op. Dus wij nemen de moeite om de prei zacht maar nog wel knapperig te maken. Als het goed is, is na acht minuten zacht stoven al het water verdampt, en begint de prei een heel klein beetje te bakken in de overgebleven olie. Op dat moment pers je de knoflook uit over de groente, en laat die nog een minuutje meebakken. Dan zet je het vuur uit.

Terwijl de prei afkoelt, maak je in een mengkom de dressing van de olie, de azijn, de mosterd en zout en peper. Goed door elkaar klutsen met een garde of vork, tot er een enigszins dikkige dressing ontstaat. Doe daar de afgekoelde prei bij en roer goed door. Laat alles maar even rusten, en de smaak van de dressing in de groente trekken.

Intussen pel je de hardgekookte eieren, en prak je ze in een kom tot kleine brokjes. Als je alleen het eigeel prakt, heet zoiets ‘mimosa’, naar de gele bloempjes. Maar wie een Voedselbankrecept maakt, gebruik zowel het eigeel als het eiwit. Niks weggooien. Hak vervolgens gepelde walnoten grof, tot je ongeveer een eetlepel hebt.

Lentegroen

Nu kun je de salade opmaken. Schep de prei in een grote schaal of op vier mooie bordjes, en strooi daar vervolgens het geprakte ei en de walnoten over. Serveer deze preisalade als een voorgerecht, of als salade voor erbij, bijvoorbeeld bij pasta. Je zult proeven hoe zacht en vol de prei smaakt. Bovendien ziet dat lichte lentegroen er heel voorjaarsachtig uit.

Duur is de preisalade niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Vandaag zaten er in het pakket van de Arnhemse Voedselbank eieren, dat kan al schelen. Als je alles slim inkoopt, ben je voor deze vier porties salade net iets meer dan een euro kwijt. Omdat met deze bereidingswijze de prei maar weinig slinkt, heb je bovendien bijna anderhalve ons groente op je bordje. Dat schiet al op.

LEES MEER: Het is niet zo moeilijk om 2,5 ons groente per persoon op het menu te zetten:

250 GRAM GROENTE PER DAG ETEN IS NIET ZO MOEILIJK

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anne-Marie schreef:

    Lekker ! Ik ken dit recept met pasta erin als pastasalade. Ook lekker als je de prei vervangt door broccoli.