LUI ACHTEROVER HANGEN, EN TOCH BESPAREN

Het weekeinde is alweer voorbij! Nu weer een hele week dingen regelen, werken, boodschappen doen en problemen oplossen. Of zit je nu wat in je luie stoel, en denkt: wat zal ik nu eens doen? Ik heb nergens zin in! Een knappe die me weg krijgt! Weet je dat je vanuit je luie stoel ook kunt besparen? Gewoon eens rustig kijken, met je oogjes, zonder ook maar een centimeter te bewegen. Kijk eens met een bespaarbril naar de dingen om je heen. Dat gaat vast heel goed, nu je zo ontspannen bent. Hier een aantal mogelijkheden om te besparen, die je zomaar zou kunnen ontdekken:

• Op een hoek van de keukentafel zie je een tijdschrift liggen, nog verpakt in het verzendfolietje. Je realiseert je dat het er al bijna twee weken ligt, maar dat je nog steeds geen tijd hebt gehad om het te lezen. Over twee weken komt het volgende nummer alweer. Misschien heb je wel nooit echt tijd om het blad grondig te lezen, bijvoorbeeld omdat je een beetje uitgekeken bent op het tijdschrift. Vroeger was het verplichte vakliteratuur, maar je hebt inmiddels een andere baan, en nu is het alleen nog maar interessant. Of toch eigenlijk niet? Als je het blad niet meer leest, kun je het abonnement toch net zo goed opzeggen? Scheelt meteen vele tientjes per jaar.

• Staan er in de vitrinekast in jouw huiskamer ook allemaal uiltjes? Beelden van uilen in aardewerk, plastic en hout, uilen in sneeuwbollen, bekers met de opdruk van een uil, een tandenborstel in de vorm van een uil? Het is duidelijk dat je ooit gek was van uilen. Maar ben je dat nog? Zie je er zelfs tegenop om de boel af te stoffen? Is de liefde bekoeld? Waarom doe je al die uilen dan niet weg? Nee, niet weggooien: verpatsen! Zet alles op Marktplaats, of huur een plank of een tafel bij MijnTafel. Ruim het op. Ga lekker uit eten van de opbrengst. Zet de lege vitrinekast ook meteen op Marktplaats, dan kom je niet in de verleiding om wat anders te gaan verzamelen. Hertjes, bijvoorbeeld. Of poesjes.

• Gloeit daar een stand-bylampje? Ben je nu een kind van tante Dora, of hoe zit dat? Uit dat ding! Helemaal uit, de knop om, en desnoods de stekker eruit. Elk stand-bylampje vertelt jou: hier wordt stroom zinloos verspild. Uit!

• Hoe lang ligt die telefoon nu al op de oplader? Haal ‘m er eens af. Opladers trekken stroom, zelfs als de telefoon al ‘vol ‘is. Zonde.

• Is het bijna tijd voor de wekelijkse (of dagelijkse) stofzuigbeurt, maar ziet de vloer er nog redelijk netjes uit? Heb je een gladde vloer? Gebruik deze week dan eens de kamerbezem en het stoffer en blik. Het bespaart stroom, en de lichaamsbeweging zal je goed doen.

Hé: bespaarkansen genoeg, als je maar goed kijkt, desnoods vanuit jouw luie stoel. Lekker achterover geleund geld besparen. Dat wil zeggen: plannen maken om te besparen. Als je uiteindelijk echt wil gaan bezuinigen of geld verdienen aan jouw meuk, dan moet je wel eerst uit die luie stoel komen. Maar dat kan ook maandag, daar heb je gelijk in. Nu even lekker hangen.

LEES MEER: En als die lekkere luie bank versleten is: breng ‘m dan niet meteen naar het afvalstation:

VERLENG HET LEVEN VAN JE VERSLETEN BANK

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Nona schreef:

    Ohhhh en als je dan toch bezig bent: verkoop die eerste fauteuil aan mij! Zo n mooie sixties zetel zeg. Die zou hier in huis perfect passen 😉