NIET IEDEREEN KAN BIOLOGISCH BETALEN
Gisteren stond er weer een verhaal in de krant over gesjoemel in kippenslachterijen in Gelderland. Het zou er vaak onhygiënisch aan toegaan, en de producenten zouden de meest simpele regels van voedselveiligheid aan hun laars lappen. Er gaat inmiddels geen jaar voorbij, of er zijn een aantal voedselschandalen en voedselschandaaltjes. Voedsel is handel, maar de handel gaat tegenwoordig steeds vaker met het voedsel aan de haal.
Voor veel mensen is biologisch geteeld eten het antwoord. Biologisch voedsel is met respect voor dieren, planten en het milieu geproduceerd, en is daarom ook respectvol voor mensen. Het gaat ook wel eens fout met de biologische sector, want daar werken eveneens voedselcowboys, die de winst belangrijker vinden dan het product. Dan blijken de dure biologische eieren gewoon uit de legbatterij te komen. Maar toegegeven: dat zijn uitzonderingen.
Voordelen
Biologische voedingsmiddelen produceren, kopen en nuttigen heeft een groot aantal voordelen. Daar is iedereen het wel over eens. Milieubeschermers, wetenschappers en zelfs politici roepen consumenten op om, als ze dat nog niet gedaan hebben, over te stappen op biologische producten. Biologisch vlees, biologische groenten, biologische thee en koffie, biologische en fairtrade chocolade en nog een heleboel meer: het is dé manier waarop we de wereld en onszelf gezond kunnen houden.
Helaas heeft de biologische methode één groot nadeel: de meeste biologische artikelen zijn belangrijk duurder dan ‘gewone’ producten. In sommige gevallen gaat het om een verdubbeling van de prijs. Dat is logisch, want als je bij het produceren van voedsel niet gebruik maakt van gif en megastallen, dan moet je alternatieve, vaak arbeidsintensievere methoden toepassen.
Als je van een uitkering moet rondkomen of als ZZP’er maar net je hoofd boven water weet te houden, dan maakt het een reusachtig verschil of twee hamlappen anderhalve euro kosten, of drie. Een biologische bloemkool kan wel heel gezond zijn, maar een supermarktbloemkool uit de aanbieding is wel vaak de helft goedkoper. En laten we eerlijk zijn: een massabloemkool is niet per definitie ongezond. Onderzoeken tonen aan, dat er niet vreselijk veel meer vitaminen en mineralen in biologische bloemkolen zitten, dan in gewone. Bovendien zijn de technieken in de tuinbouw inmiddels zo ontwikkeld, dat zelfs bij huis-tuin-en-keuken bloemkolen nauwelijks meer gif hoeft te worden gebruikt.
Toekomst
Biologisch eten wijst de weg naar de toekomst van onze planeet. Maar zolang de armoede in ons land nog steeds groeiende is, kan een nog steeds groeiende groep consumenten biologische producten eenvoudigweg niet betalen. Je moet kiezen: of genoeg eten uit de voedselindustrie en geld overhouden voor een paar broodnodige nieuwe schoenen. Of biologisch eten en geen schoenen kunnen kopen.
Ook hier kun je dus een tweedeling in onze maatschappij ontdekken, tussen de zich gezond en biologisch voedende burgers, en de mensen die het met de kiloknallers en de goedkope maar bespoten groenten moeten doen. Nogmaals: ‘gewoon’ eten is beslist niet slecht voor je. Je kunt er honderd jaar mee worden. Maar het zou voor onze planeet zo goed zijn, als meer mensen biologisch geproduceerd voedsel zouden kunnen kopen.
Er zijn twee oplossingen. Of je zorgt dat mensen meer geld op hun bankrekening krijgen. Of je zorgt ervoor dat biologisch voedsel goedkoper wordt. Voorlopig doet de politiek weinig aan het dichten van de inkomenskloof, dus zullen we het van de goedkopere productiemethoden moeten hebben. Hopelijk gaan biologische boeren en supermarkten op die weg voort. Dat is ook fijn voor mensen die in principe wat meer geld in hun portemonnee hebben. Want biologisch eten zou er voor iedereen moeten zijn, zonder dat het een rib uit je lijf kost.
LEES MEER: Soms moet je gewoon even niet zuinig zijn en besparen, bijvoorbeeld als het op de boter aankomt. Er gaat niets boven de bovenste beste hoeveboter, door lieve koeien gemaakt:
http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/echte-boter/
Heel jammer ja dat biologisch zoveel duurder is.
En alle ‘rotzooi’ zoals koek,chips e.d. is veel te goedkoop.
Dat zouden ze om moeten draaien maar ja….