PASEN KOMT ERAAN: KIJK EENS KRITISCH NAAR DE NADERENDE KOOPHYSTERIE

TANTE DORA

Over iets meer dan een maand is het weer Pasen. Ooit was dat een religieus feest, waarmee de kruisiging en wederopstanding van Jezus werden herdacht. Inmiddels is Pasen één van de half dozijn vreet- en consumeerfestijnen van het jaar. Kerstmis en Oud en Nieuw, toch ook wel een beetje Sinterklaas, en Pasen en Pinksteren zijn traditionele, vaak religieuze feesten, die helemaal door de voedselindustrie, de kledingbranche, de horeca en de toerisme-industrie zijn overgenomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de week vóór Pasen is het Paas-consumeren op z’n heftigst. Dan vliegen je de weekend-arrangementen, de goedkope lamsbouten en de reclames voor speciale feestkleding je weer om de oren. Als je er middenin zit, weet je van gekkigheid niet meer waar je moet kijken, en verlies je snel het overzicht.

Heel pril

Daarom wijzen we je nu alvast op de naderende Pasen. Dan kun je zelf observeren hoe de koop- en vreetgekte langzamerhand aanzwelt. Hoe het de komende week heel pril begint, met advertenties voor een voordelig weekeindje uit tijdens het Paasweekeinde, en de eerste aanbiedingen voor wild en verse zalm in de folders van de supermarkten. Om langzaam aan te zwellen tot gourmetpakketten voor een weeshuis, boter in de vorm van lammetjes, kilozakken chocolade-eieren en sfeervolle dinertjes in een restaurant vol andere liefhebbers van sfeervolle dinertjes, waar het personeel gestrest rondloopt.

Onze tip: kijk er eens naar, naar die langzaam toenemende Paasgekte, alsof het een dreigend natuurverschijnsel is. Maak desnoods foto’s en aantekeningen, houd een dagboek bij: je zult iets unieks zien gebeuren: dolgedraaide consumptiedwang. Leer hoe dat werkt. Hoe feesten door de bedrijven en de commercie worden gekaapt, en worden volgeplempt met koopwaar. Zie hoe die jongens dat doen, probeer te schatten hoeveel zij aan deze kunstmatige koophysterie verdienen, en hoe miljoenen Nederlanders zich elke keer weer een oor laten aannaaien.

geverfde eieren

En neem je uiteindelijk voor om er dit jaar eens NIET aan mee te doen, en al die centen gewoon in je portemonnee te laten, en er na de Pasen eens echt iets leuks mee te doen. Boycot Pasen en haar commerciële bazen. Kook zelf iets feestelijks thuis, en bedenk dat drie handgemaakte, ambachtelijke chocolade-eitjes een leukere traktatie zijn dan een kilo nepchocola uit de supermarkt. Geniet ECHT. Let de komende weken op de naderende Paas-stoomwals, zie ‘m om de hoek komen, spring ruim van tevoren opzij, en sla voor altijd een andere weg in. Jouw eigen weg.

LEES MEER: Doe het zelf, tijdens die dure feestdagen. Rond Kerst schreven we er ook al over:

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/een-leuk-kerst-eten-2/

En als je toch paaslekkernijen koopt, bewaar dan de leuke bakjes, net als in de kersttijd:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/decemberhapjes-komen-soms-in-leuke-bakjes/

 

Dit vind je misschien ook leuk...