TEL JE KNOPEN

In de tijd dat tante Dora een jonge vrouw was, had ze een grote knopendoos. Daarin zaten de knopen die ze van kleding had geknipt, voordat ze de kleding afdankte als lompen. Want al is de kleding versleten, de knopen zijn meestal nog prima. Een halve eeuw geleden maakten veel meer vrouwen dan tegenwoordig hun kleding zelf. Dan was het handig, als er in de knopendoos nog een passend setje knopen zat. Dat scheelde weer: een stofje van de markt en de knopen gratis uit de eigen collectie.

Tante Dora zweert nog steeds bij haar knopendoos, al is het zelf naaien van kleding niet meer haar sterkste punt. Voor reparaties en het vervangen van knopen blijft zo’n voorraadje erg handig. En als je een sloom bloesje hebt met slome knopen, dan kan een aantal gekke knopen uit de doos de boel opeens lekker spannend maken.

Boven dit artikel staat ‘over vroeger’. Als neven van tante Dora hebben wij ook goede herinneringen aan de knopendoos van onze tante. Want als we op visite waren, kwam vaak de knopendoos op tafel. Die werd dan uitgestort op het tafelblad, waarna de kinderen met de knopen gingen spelen. Bijvoorbeeld door soort bij soort te zoeken, of hoopjes te maken van bijzonder fraaie knopen.

Overhemdboorden

Soms zaten er geheimzinnige knopen bij, waar toch wat over te vragen viel. Zoals de kleine knoopjes waarmee heel lang geleden de losse overhemdboorden aan het overhemd werden geknoopt. Die losse boorden kon je je vijftig jaar geleden al nauwelijks meer voorstellen. En dan lag er ook nog weleens een losse manchetknoop tussen. Toch ook iets uit een andere wereld. Gewoon vragen, tante Dora legde het uit. De knopendoos als historisch lesmateriaal.

Toch heel bijzonder, dat kinderen zich vroeger urenlang konden vermaken met zoiets simpels als een knopendoos. Die tijd komt niet meer terug. Maar misschien een aardig idee voor een app met een spelletje: de virtuele knopendoos? Niet helemaal zoals vroeger, maar misschien wel net zo leuk?

LEES MEER: Zo rijg je nieuw elastiek in je broek:

ZO RIJG JE NIEUW ELASTIEK IN JE BROEK

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. liesbet schreef:

    Ik heb ook de gewoonte om van een afgedankt kledingstuk alle nog bruikbare zaken eraf te halen en te bewaren voor later gebruik : knopen, goede ritsen, velcro, koordstoppertjes en koorden, labeltjes (altijd goed om een klein gaatje te verstoppen in een ander kledingstuk),……
    Door de loop der jaren heb ik al heel wat dergelijk gerecycleerd materiaal verzameld. Ik sorteer de afgehaalde zaken per soort in plastieken dozen met doorschijnend deksel die ik ooit van onze beenhouwer kreeg. Knopen sorteer ik per kleur en gelijke knopen hang ik met een stukje draad aan elkaar. Knopen waarvan ik maar één stuk heb, zitten in een doos met ‘eenzaten’.
    Het gebeurt vaak dat mijn dochter me vraagt of ze eens in mijn assortiment knopen mag zoeken als ze knopen nodig heeft.