VRIJWILLIGERSWERK LOONT (SOMS LETTERLIJK)

We hebben de indruk dat veel van onze lezers al vrijwilliger zijn. Dat is goed, want een samenleving waar mensen voor elkaar opkomen, is een leukere en succesvollere samenleving. Maar vrijwilligerswerk doen is ook goed en leuk voor de vrijwilligers zelf. Hier een lijstje met voordelen van het vrijwilliger-zijn, ter inspiratie:

  • Soms levert vrijwilligerswerk een kleine financiële vergoeding op. Bovendien zijn de koffie en de thee gratis, en kun je soms eten mee naar huis nemen, zoals in de diverse sociale tuinbouwprojecten.
  • Je vergroot je netwerk. Dat maakt dat je je minder geïsoleerd voelt. Maar de anderen kunnen jou misschien ook in praktische zin verder helpen. Bijvoorbeeld bij het invullen van moeilijke formulieren, of zelfs bij het zoeken van werk.
  • Als er door werkloosheid gaten vallen in je cv, kan zinvol vrijwilligerswerk een toekomstige werkgever laten zien dat je een actieve en sociale (werk)houding hebt. Vergeet vrijwilligerswerk nooit te vermelden bij een sollicitatie. Vrijwilligerswerk kan ook helpen als een soort ‘wisselgeld’ bij moeilijke gesprekken met instanties die jou ‘met behoud van uitkering’ willen laten verpieteren in uitzichtloze dwangarbeid.
  • Vrijwilligerswerk maakt dat je weer het gevoel krijgt dat je nodig bent. Daar groei je zichtbaar van, en die kracht ga je ook uitstralen. Doe wat voor de ander, en je vrijwilligerswerk doet wat voor jou.

Dus als je nog geen vrijwilligerswerk doet, kijk dan toch eens om je heen. In veel steden zijn regelrechte vacaturebanken voor vrijwilligerswerk. Of leg je oor te luisteren in je kring van vrienden, buren en bekenden. En als het door jouw gekozen vrijwilligerswerk in tweede instantie toch niet zo bevredigend is als jij gedacht had? Dan verander je toch van vrijwilligerswerk? Dat is het mooie van het vrijwilliger-zijn: het is vrijwillig.

LEES MEER:   Veel moestuinprojecten zoeken vrijwilligers:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/zoek-naar-een-moestuinproject-bij-jou-in-de-buurt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Het is ook gewoon gezellig, je doet er ook nieuwe vrienden op. Zorg wel dat je iets kiest wat je superleuk vind zodat je er graag heen gaat. Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend, het is ook fijn als ze weten dat ze op je kunnen rekenen. Kies dus niet iets sociaal wenselijks maar iets waar je hart sneller van gaat kloppen, dan hou je het het langste vol.