BIND DE VOGELTJES AAN JOUW TUIN MET WINTERVOER

In een bijna warme winter zoals deze winter van 2018 – 2019 hebben de vogeltjes rondom ons huis het gemakkelijker dan in een strenge, koude winter. Dat klopt, zeker. Maar het is nog geen lente, en al met al zijn de meeste natuurlijke voedselbronnen zoals de besjes en zaadjes van vorig jaar inmiddels wel gevonden en opgegeten. Tijd om onze gevederde vrienden een helpende hand te bieden. Pindasnoeren, vetbollen, vogelpindakaas en vogelzaad eten ze graag. Maar dat wintervoer kost ook de nodige eurootjes, zelfs als je de vetbollen zelf bereidt. Vogelvoer kost geld. Maar het is geld dat goed besteed is.

Vogels zijn immers gretige insecteneters. Zeker in het broedseizoen vliegen vogelouders af en aan met insecten voor hun jongen. In een gemiddelde woonwijk met tuintjes verdwijnen zo honderden kilo’s insecten in de hongerige snavels van jonge vogels. Al die opgegeten insecten kunnen zich niet tegoed doen aan jouw begonia’s, en aan je kruidentuintje, je courgettes en je radijsjes. Vogels zijn de beste insecticiden die er zijn, helemaal zonder gif bovendien.

Welkom

Houd die vogels dus maar te vriend, en geef ze wat extra’s in dit moeilijke jaargetijde. Heet ze maar welkom. Daarmee bind je ze aan jouw tuin, zeker als je ook hier en daar wat nestkastjes ophangt en bakjes met drinkwater neerzet. De vogels zullen het je in het voorjaar danken met het opruimen van rupsen en ander ongedierte. Mussen gaan zelfs bladluizen te lijf. Voor die paar vetbollen per jaar krijg je heel veel hulp in je tuin. Bovendien brengen vogels leven en levendigheid in je achtertuin, moestuin en op je balkon. Let je wel op de kat?

LEES MEER: Om te voorkomen dat brutale eksters er in één hap met een halve vetbol vandoor gaan, kun je ze extra inpakken in sinaasappelnetjes:

HANDIG, DIE SINAASAPPELNETJES!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. anoniem schreef:

    Van weinig dingen word je zo blij als van vogels in je tuin. Wij voeren bij sinds laat oktober en de vogels weten het wel te vinden! Ze hebben voorkeur voor de voortuin boven de achtertuin, mogelijk omdat er meer bomen zijn om aan en af te vliegen, dus veiliger. Waar we nog niet aan toe zijn gekomen is een lage voederbak voor dieren als merels, die niet aan nestjes hangen. Zo’n bak willen we zelf maken van horgaas en resthout. Dan ligt het voer niet op de grond en kan het vocht er uit lopen. We hebben al wel weer merels gezien, dus toch maar even aan de slag binnenkort.

  2. groene vrouw schreef:

    Ook wij voeren de vogels bij en wel met kopjes uit de 2e hands winkel die vullen we met vogel voer en ongezoute frietvet wel een takje erin steken voor het vet stolt.
    De vogels vinden het zalig en het is heel leuk om de vogels uit zo een kopje te zien eten.
    En je hebt geen plastiek netjes nodig.
    Op de site van Arne en Carlos die hebben van restjes garen katoen zelf een netje gehaakt.
    Ook een leuk idee!