SLIM WATER HEET MAKEN BESPAART VEEL GELD

Je staat er niet zo bij stil, maar elke keer als je een kopje thee zet of een pan pasta maakt, gebruik je energie om water heet te maken. Energie wordt in een energiefabriek gemaakt en aan jou verkocht, en kost geld. Door simpelweg verstandig water te koken kun je op jaarbasis veel geld besparen. Misschien mogen we je wat suggesties geven?

dora-kokend-water

  • Als je drie aardappeltjes wilt koken, vul de pan dan niet tot de rand met water. Zorg dat de aardappelen net onder staan. Al dat teveel aan water moet verhit worden, en kost dus extra gas of elektriciteit. Als de aardappels net onder staan, koken ze ook gaar.
  • Doe dan wel de deksel op de pan. Het maakt echt een merkbaar verschil of je water met of zonder deksel aan de kook brengt. Het deksel is er niet voor om het eten eraan te hinderen om uit de pan te springen, of om nieuwsgierig gegluur in de pannen te voorkomen, maar om het onnodig ontsnappen van warmte te voorkomen.
  • Zet het vuur niet te hoog. Het eten wordt niet sneller gaar wanneer het water schuimend tegen het deksel kolkt. Kokend water is precies honderd graden Celsius, of het nu hard of zacht kookt. Zacht koken is echter goedkoper dan hard koken, want het kost minder gas of elektriciteit.
  • Soms loont het de moeite om water vóór te koken in een elektrische waterkoker. De efficiëntie van een waterkoker is negentig procent. Dat wil zeggen dat negentig procent van de gebruikte energie daadwerkelijk wordt gebruikt om het water te verwarmen. Bij een fluitketel of een pan met water op het fornuis is het rendement zestig procent. Je merkt het ook meteen: eenzelfde hoeveelheid water begint in een waterkoker veel sneller te koken dan in een fluitketel of in een pan. Probeer het maar eens. Giet het kokend hete water uit de waterkoker in de pan en zet het vuur hoog. Als het water weer kookt kunnen de rijst of de pasta er direct in.

waterkoker

Deze tips zijn heel basic. Maar ze geven ook aan, dat het de moeite loont om op een basic niveau over besparingen na te denken. Water koken doe je elke dag diverse malen. Als je dat met overleg doet, bespaar je elke dag een paar dubbeltjes, en op jaarbasis tientallen euro’s. Je hebt het zelf in de hand.

LEES MEER:   Een beetje op de douchetijd letten kan ook heel veel geld besparen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/minder-douchen-minder-uitgaven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. mieke schadelee schreef:

    Hoi, als je aardappels of groente kookt hoef je ze ook niet ONDER water te zetten, een paar centimeter zijn genoeg. Als het klaar is, is het water geheel of bijna geheel verdampt, zodat smaak en vitaminen behouden blijven. Uitproberen leert hoeveel water je precies nodig hebt. Mij lukt dit prima. Succes!